O nama

INGRAM d.d. Srebrenik, osnovan je 1961. godine kao željeznički kamenolom u okviru kombinata SODA SO Tuzla. Prve aktivnosti oko eksploatacije kamena na kamenolomu Drenik preduzimaju se čak 1959. godine.

U početku je INGRAM d.d. Srebrenik bio orijentisan samo na proizvodnju tucanika neophodnog za izgradnju i održavanje željezničke i putne infrastrukture. Početkom 70-ih godina INGRAM d.d. Srebrenik otvara pogon krečnih peći i Fabriku betonskih proizvoda.

Navedeni pogoni su u značajnoj mjeri doprinijeli poboljšanju finansijske situacije u društvu. Istovremeno sa proširenjem proizvodnih kapaciteta društvo je pretrpjelo i organizacijske promjene te se izdvaja iz kombinata SODA SO i formira kao Organizacija udruženog rada INGRAM d.d. Srebrenik.

Reforme privrednog sistema krajem 80-ih godina nisu zaobišle ni INGRAM d.d. Srebrenik, koji je uključen u Kombinat udruženog rada IGMIN Tuzla. Godine 1991. INGRAM d.d. Srebrenik je djelimično privatiziran po osnovu tzv. Markovićeve privatizacije.

U toku rata INGRAM d.d. Srebrenik se organizuje kao Mješovito preduzeće INGRAM d.d. Srebrenik. INGRAM d.d. Srebrenik privatizovan je 2001. godine po sistemu javnog upisa dionica te je organizovan kao dioničko društvo i posluje pod nazivom INGRAM dioničko društvo Srebrenik.

Upis u sudski registar, Kantonalnog suda u Tuzli, odobren je Rješenjem Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona broj: 19/01-021-2926/2001 od 14.06.2001. godine. Organizacija INGRAM d.d. Srebrenik upisana je u sudski registar Kantonalnog suda u Tuzli dana 17.07.2002. godine, Rješenje broj U/I-5/02, matični registarski broj subjekta upisa 1-15 sa sjedištem u Srebreniku, Industrijska ulica b.b..

Puni naziv društva: INGRAM dioničko društvo Srebrenik, za proizvodnju, preradu i promet građevinskog materijala.

Skraćeni naziv društva: INGRAM d.d. Srebrenik.

Ingram video – Ponosni smo na sve što radimo

Scroll to Top